De dagen worden korter, de avonden frisser – het perfecte moment om de herfstequinox te vieren met een kom dampende, kruidige curry. Deze Mabon-curry brengt de zoetigheid van herfstgroenten samen met de warme tonen van kaneel en gember. Het resultaat: een gerecht dat niet alleen verwarmt, maar ook de balans van licht en donker viert.

CHEF

Marieke van Leersum

KEUKEN

Fusion: India / West-Europees

MOEILIJKHEID

Makkelijk

Weckpot met gefermenteerde komkommer, rode ui, rode peper en kruiden

TIJD

15 min
Bereidingstijd

20 min
Kooktijd

35 min
Totaal

VOEDINGSWAARDE (per portie)

280 kcal

Calorieën

9g

Vet

44g

Koolhydr.

5g

Eiwitten

HET VOLLEDIGE RECEPT in Details

Mabon is het moment in het jaar waarop dag en nacht in evenwicht zijn. Deze zoet-pittige curry brengt die balans ook op je bord: een harmonie van zoet fruit, aardse groenten en kruidige warmte. Perfect voor een equinox avond!

START
  • Bereidingstijd: 15 min

  • Kooktijd: 20 min

  • Totaal: 35 min

INGREDIENTEN (voor ca. 4 personen)
  • ½ middelgrote pompoen, in blokjes
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 appel, in blokjes
  • 2 el rozijnen, geweekt in warm water
  • 2 el curry paste (mild of pittig naar smaak)
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl kaneel
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt (of 1 tl gedroogd)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 rode peper, fijngehakt, voor extra pit
INSTRUCTIES
  • Snijd eerst de pompoen, wortel, zoete aardappel en appel in blokjes, snipper de uien en rasp de gember terwijl de rozijnen in warm water wellen.
  • Verhit daarna een scheutje olie in een grote pan en fruit de uien glazig.
  • Roer de pompoen, wortel en zoete aardappel erdoor en bak kort mee.
  • Voeg vervolgens de tomatenblokjes, kokosmelk en curry paste toe, breng op smaak met kaneel, gember, zout en peper en laat het geheel ongeveer twintig minuten zachtjes sudderen.

  • Roer op het laatst de appelblokjes, de rozijnen en eventueel de fijngehakte rode peper door de curry en laat nog een paar minuten meewarmen.

  • Schep ten slotte de herfstige curry in kommen!

NOTITIES

Tip: warm wat naanbrood kort in een droge koekenpan voor een licht krokant randje en maak in een handomdraai een frisse raita door volle (vegan)yoghurt te mengen met geraspte komkommer, fijngehakte munt, een snufje zout en een drupje citroensap: zo vormt het een heerlijk fris contrast met de zoet-pittige curry!

Deel dit recept