Bij de Groene Ketel verwerken we graag overtollige groenten van tuinders om voedselverspilling te voorkomen. Zo krijgt de tuinder een vergoeding voor de energie en tijd die hij heeft gestoken in het telen, en gaan de groenten niet verloren. Komkommer is een groente die soms in overvloed beschikbaar is maar beperkt houdbaar is. Onze oplossing? Gefermenteerde komkommer! Door fermentatie verlengen we de houdbaarheid en creëren we een heerlijk product vol smaak.

CHEF

Marieke van Leersum

KEUKEN

(Noord) Europees

MOEILIJKHEID

Makkelijk / Beginner

Weckpot met gefermenteerde komkommer, rode ui, rode peper en kruiden

TIJD

15 min
Bereidingstijd

14 dagen
Fermentatietijd

15 min
Totaal

VOEDINGSWAARDE

14 kcal

Calorieën

0g

Vet

3g

Koolhydr.

1g

Eiwitten

HET VOLLEDIGE RECEPT in Details

Gefermenteerde komkommer is een fris en smaakvol bijgerecht dat perfect past bij zomerse maaltijden. Dit recept is een geweldige manier om overtollige komkommers te gebruiken en voedselverspilling tegen te gaan. Met een pittige twist van rode peper en kruiden zoals venkelzaad en mosterdzaad, ontstaat er een heerlijk zure en knapperige komkommerfermentatie die elke maaltijd opfleurt!

START
  • Keuken: (Noord) Europees

  • Bereidingstijd: 15 min

  • Fermentatietijd: 14 dagen

  • Totaal: 15 min

  • Calorieën: 14 kcal

  • Vet: 0g

  • Koolhydraten: 3g

  • Eiwitten: 1g

INGREDIENTEN
  • 2 komkommers

  • 1 rode peper

  • 1 kleine rode ui

  • 1 eetlepel venkelzaad

  • 1 eetlepel mosterdzaad

  • 20 gram grof grijs Keltisch zeezout

  • Water (genoeg om de pot te vullen)

  • Weckpot van 1 liter

INSTRUCTIES
  • Halveer de komkommers en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de komkommers in schijfjes.

  • Snijd de rode ui in halve ringen en de rode peper in schijfjes.

  • Doe de komkommer, rode ui, rode peper, venkelzaad en mosterdzaad in een weckpot, vul tot 1 cm onder de rand.

  • Vul de pot met water zodat het komkommermengsel onder water staat, en voeg het zout toe. Sluit de pot en schud goed.

  • Laat de pot op kamertemperatuur staan en schud dagelijks om de fermentatie te bevorderen.

  • Na ongeveer twee weken, proef je de komkommer. Als de smaak friszuur is, is het klaar. Bewaar in de koelkast en geniet!

NOTITIES

Experimenteer met andere kruiden, zoals dille of knoflook, voor je eigen twist!

Deel dit recept

Ketel op het vuur bij De Groene Ketel – duurzame bereiding van lokale gerechten
catering bruiloft van de groene ketel

Catering

voor jouw evenement