Beltane, het feest van de liefde en vruchtbaarheid en het heilig huwelijk. Hier past dit heerlijke bananenbrood recept fantastisch bij wat mij betreft. 

CHEF

Marieke van Leersum

keuken

Seizoensgebonden magische keuken

niveau

Makkelijk / Beginner

Voedingswaarde (per portie)

305
Calorieën

22g
Vet

45g
Koolhydraten

4g
Proteïnen

Een extra mooi effect leg je boven op het brood een hele banaan en bak hem dan af dan krijg je als je hem gesneden hebt een mooi rond stukje banaan zichtbaar in de plakjes! Bij Beltane wil je de zoetheid proeven, serveer daarom het bananenbrood met een lekkere dot slagroom en wat aardbeien, heerlijk als dessert!

Ook is dit het seizoen van eetbare bloemen, maak er een extra feestelijk gerecht van door het gebruik van dahlia’s, driekleurig viooltje of goudsbloemen.

Het recept

START
  • Cuisine: Seizoensgebonden, magisch

  • Voorbereidingstijd: 10 min

  • Kooktijd: 20 min

  • Totaal: 30 min

INGREDIENTEN
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g suiker
  • 2 eieren
  • 60 ml plantaardige melk (bijv. haver- of amandelmelk)
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 rijpe bananen (voor in het beslag)
  • 250 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • Snuf zout
  • 50 g pure chocolade (fijngehakt)
  • 1 hele banaan (voor bovenop het brood)
Voor de feestelijke Beltane-afwerking (optioneel, maar aangeraden!)
  • Slagroom (plantaardig of regulier)
  • Verse aardbeien
  • Eetbare bloemen zoals dahlia’s, driekleurig viooltje of goudsbloemen
INSTRUCTIES
  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met verkreukeld bakpapier.
  • Klop de boter en suiker romig, voeg de eieren toe en mix tot een luchtig mengsel.
  • Roer de melk, vanille-extract, bloem, baking soda en zout door het beslag tot het net gemengd is.
  • Pureer de bananen, voeg ze toe aan het beslag en meng er de gehakte chocolade doorheen.
  • Giet het beslag in de vorm, leg de hele banaan er bovenop en bak het brood in ca. 60 minuten gaar.
  • Laat het bananenbrood afkoelen en serveer met slagroom, aardbeien en eetbare bloemen.
NOTES

Dit bananenbrood is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook een ode aan de lente — bak met liefde, versier met bloemen en deel met wie je hart verwarmt.

Share this recipe

Ketel op het vuur bij De Groene Ketel – duurzame bereiding van lokale gerechten
catering bruiloft van de groene ketel

Catering

voor jouw evenement