Een kleurrijk en feestelijk gerecht dat perfect past bij lange zomerdagen. Licht, vers en vol levendigheid dankzij de eetbare bloemen.

CHEF

Marieke van Leersum

keuken

Vietnamees geïnspireerd

niveau

Makkelijk / Beginner

Zin in iets lichts, kleurrijks én feestelijks? Deze Midzomer springrolls met eetbare bloemen brengen de zomer op je bord. Geïnspireerd op de Vietnamese keuken, maar met een magisch tintje door de bloemen, zijn ze perfect voor een zonnige lunch, een picknick of als frisse start van een etentje. Het leuke is: je rolt ze zelf. Met knapperige groenten, gemarineerde tofu of omelet en een vleugje sesamdip zijn ze niet alleen een lust voor het oog, maar ook verrassend lekker!

Het recept

START
  • Cuisine: Vietnamees geïnspireerd

  • Voorbereidingstijd: 20 min
  • Kooktijd: 0 min

  • Totaal: 20 min

INGREDIENTEN (voor ca. 8 springrolls)
  • 8 rijstvellen
  • 1 kleine winterwortel, geraspt (± 100 g)
  • ½ krop sla, fijngesneden (bijv. romaine of botersla)
  • 8 cherrytomaatjes, in kleine stukjes gesneden
  • ½ komkommer, in dunne reepjes gesneden
  • 150 g tofu, tempeh of omelet, in dunne reepjes gesneden
VOOR DE MARINADE
  • 2 el sojasaus
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • Zout en peper, naar smaak
VOOR DE DRESSING
  • 2 el sojasaus
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 2 el sesamzaadjes
  • Een handje eetbare bloemen, zoals:

    • Driekleurig viooltje
    • Goudsbloem
    • Korenbloem
    • (Eventueel) dahlia — alleen biologisch geteeld en zeker eetbaar
INSTRUCTIES
  • Marineer de tofu, tempeh of omeletreepjes 15 minuten in sojasaus, sesamolie, zout en peper.
  • Snijd en rasp alle groenten en zet ze in losse bakjes klaar, samen met de eetbare bloemen.
  • Maak de rijstvellen soepel door ze kort te weken in lauwwarm water of tussen natte theedoeken te leggen.
  • Leg een rijstvel op een plank, strooi wat sesamzaadjes in het midden, voeg sla, wortel, tomaat, komkommer en vulling toe, besprenkel met dressing en leg bloemen bovenop (dan krijg je het mooiste effect met het rollen).

  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol strak op van onder naar boven.
  • Serveer de springrolls met de rest van de dressing als dip. Maak ze zo kort mogelijk voor het opdienen: dan zijn ze het lekkerst.

NOTES

Samen rollen aan tafel maakt het extra gezellig!

Deel dit recept

Ketel op het vuur bij De Groene Ketel – duurzame bereiding van lokale gerechten
catering bruiloft van de groene ketel

Catering

voor jouw evenement